Αναζήτηση

 
  Είσοδος Μελών
Αριθμός Μητρώου

Συνθηματικό
 
Ξεχάσατε τον κωδικό πρόσβασής;
  e_Ενημερωτικό Δελτίο

epy.gr/httpdocs/e_ED/newsletter_11_10.pdf
epy.gr/httpdocs/e_ED/newsletter_11_10.pdf
   Νέα της ΕΠΥ - Οι θέσεις της ΕΠΥ
Ημερίδα e-Gov 31 Μαΐου 2010
Διαβάστε το χαιρετισμό της ΕΠΥ:
Αξιότιμε κ. Υπουργέ, κυρίες και κύριοι,
Από την αρχή αυτής της προσπάθειας η ΕΠΥ συμμετέχει ενεργά. Θυμάμαι τώρα κάποια σχόλια σαββατοκύριακα, στις 2 το πρωί, το πρωί των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μαζί με αρκετούς από εσάς.
Σήμερα θα ακούσουμε μια σειρά από ενδιαφέρουσες προτάσεις που σε συνδυασμό με την όλο και μεγαλύτερη συμμετοχή σας δίνει το μέτρο επιτυχίας της δράσης.
Στην ΕΠΥ είχαμε καταλήξει σε μια πρόταση για την 2η φάση που έλεγε περίπου τα εξής:
Επομένως η πρόταση της ΕΠΥ για την επόμενη φάση είναι:
Καταγραφή της "υπάρχουσας κατάστασης". Δηλαδή:
·        Ποια είναι τα Π.Σ. που είναι εγκατεστημένα, από ποιους χρησιμοποιούνται, από ποιους συντηρούνται, με ποιο κόστος κατασκευάστηκαν και με ποιο κόστος λειτουργούν;
·        Ποια προβλήματα διαπιστώνουν οι πολίτες στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται;
·        Ποια είναι η εκτίμηση των επιστημόνων Πληροφορικής για τα προβλήματα αυτά;
·        Ποια είναι η εκτίμηση των εταιρειών Πληροφορικής για τα προβλήματα αυτά;
Από λάθος εκτίμησης του χρόνου δεν υποβλήθηκε έγκαιρα, ώστε να αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για τον 2ο κύκλο.
Την επαναφέρουμε τώρα και την θέτουμε στην κρίση σας σαν προϋπόθεση για τον 3ο κύκλο.
Θα ήθελα όμως να προχωρήσω παραπέρα και να σας πω κάποιες σκέψεις μας για μερικά πράγματα που εμείς στην ΕΠΥ τα θεωρούμε ότι είναι κρίσιμα και επηρεάζουν καταστάσεις.
Θέμα 1ο: Επιμελητήριο Πληροφορικής.
Τα δεδομένα σήμερα είναι τα εξής:
1)    υπάρχει από το 2007 μια μελέτη σκοπιμότητας βιωσιμότητας που αποδεικνύει την οικονομική αυτοτέλεια του επιμελητηρίου χωρίς κρατική βοήθεια.
2)    το e-TEE αποτελεί μια ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν και συλλειτουργούν οι επιστήμονες πληροφορικής για σχεδόν δύο χρόνια και σχεδιάζει τις πρώτες του εκλογές για το φθινόπωρο φέτος. Σήμερα στο e-TEE συμμετέχουν οι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων και δεν συμμετέχουν οι πτυχιούχοι των τμημάτων Πληροφορικής των Τ.Ε.Ι. Η ΕΠΥ και εγώ προσωπικά έχουμε καλέσει τα μέλη μας, πτυχιούχους Πληροφορικής Τ.Ε.Ι. να δώσουν τις προτάσεις τους για την συμμετοχή τους.
Γιατί όμως οι επιστήμονες πληροφορικής επιμένουν για το επιμελητήριο πληροφορικής;
Τι σημαίνει η έλλειψη του επιμελητήριου;
Έχω σημειώσει μερικούς λόγους πάνω σε αυτό που εμείς τους κρίνουμε σημαντικούς.
Η έλλειψη επιμελητηρίου: Κάνει προβληματική την θεσμική συμμετοχή των επιστημόνων πληροφορικής στα κέντρα λήψεις αποφάσεων.
Είτε αυτά είναι Δ.Σ. ή επιτροπές ad hoc, ή ακροάσεις στις επιτροπές της Βουλής.
Την προηγούμενη βδομάδα στείλαμε επιστολές και στον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για την μη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της ΚτΠ ΑΕ, συμμετοχή που διακόπηκε το 2004 και στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την μη συμμετοχή μας στο Δ.Σ. της ΨηφΕν ΑΕ και περιμένουμε να δούμε την σύνθεση του Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Είμαστε ευτυχείς για την σύνθεση αυτών των δύο Δ.Σ. μια που συμμετέχουν πολλά και εξέχοντα μέλη της ΕΠΥ σε αυτά. Όμως δεν συμμετέχουν με την ιδιότητα του ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ.
Υποστηρίζουμε ότι το δίπολο Κυβέρνησης – Εταιρειών στην λήψη αποφάσεων για τα θέματα Πληροφορικής έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του και πρέπει να αντικατασταθεί.
Η έλλειψη επιμελητηρίου: Θα δημιουργήσει πρόβλημα στην απόδοση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Θυμίζουμε ότι η χώρα μας είναι από τις τελευταίες που θα εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων – EQF, το οποίο έχει αναγγελθεί για το τέλος του 2010. Και όχι μόνο. Τι θα γίνει με όσους έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό έχουν δουλέψει εκεί και έρχονται εδώ να δουλέψουν; Το υπουργείο λέει ότι θα παίρνουν άδεια από τα επιμελητήρια ή εναλλακτικά από τις επαγγελματικές ενώσεις; Για την Πληροφορική που μας ενδιαφέρει τι θα γίνει;
Η έλλειψη επιμελητηρίου: Αφήνει την Δια Βίου Εκπαίδευση των Πληροφορικών μετέωρη και χωρίς στόχο.
Η ΕΠΥ πριν 2 χρόνια πραγματοποίησε μια μελέτη με τις προδιαγραφές του Παρατηρητηρίου για Κοινωνία της Πληροφορίας. Με αυτή την μελέτη δημιουργείται ένα εργαλείο που ανιχνεύει την απόσταση γνώσης που υπάρχει ανάμεσα στον νέο επιστήμονα πληροφορικής και στον προφίλ της θέσεις εργασίας που ζητά η επιχείρηση. Με αυτό το εργαλείο οι παρεμβάσεις για την γεφύρωση της απόστασης γίνονται στοχευμένα και με το μικρότερο δυνατό κόστος. Η ΕΠΥ έχει κάνει παρέμβαση στην δημόσια διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο και περιμένει να κληθεί στην σχετική επιτροπή της Βουλής ώστε να αναπτύξει τις θέσεις της.
Η έλλειψη επιμελητηρίου: Επιτρέπει σε όσους, ακόμη και αν δεν είναι πτυχιούχοι πληροφορικής, να ασκούν το επάγγελμα με όποιους κανόνες αυτοί αποφασίσουν.
Σ αυτό τον τομέα δεν υπάρχει κανένας έλεγχος και ο καθένας "είναι ότι δηλώσει". Δεν υπάρχει κώδικας δεοντολογίας και αντίστοιχη επιτροπή που να ελέγχει την εφαρμογή του. Ο πολίτης δεν εξασφαλίζεται από την αυθαίρετη άσκηση ενός επαγγέλματος που άμεσα χειρίζεται τα προσωπικά μας δεδομένα. Η ΕΠΥ έχει κάνει μια πρώτη προσπάθεια δημοσιεύοντας ένα σχέδιο κώδικα δεοντολογίας στην ιστοσελίδα της.
Θέμα 2ο: Πράσινες Τεχνολογίες.
Θέμα για το οποίο γίνεται πολύς λόγος και στη χώρα μας. Σας θυμίζω ότι πριν 15 μέρες έγινε το 2ο Green ICT Forum που διοργάνωσε το e-TEE με πολύ μεγάλη επιτυχία. Πως περνάνε οι Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής στον τελικό καταναλωτή, πως τις αντιμετωπίζουμε εμείς σε επίπεδο σχεδίασης, κατασκευής και καθημερινής χρήσης; Είναι ερωτήματα στα οποία πρέπει να σταθούμε στο προσεχές μέλλον.
Θέμα 3ο: Η Πληροφορική μοχλός ανάπτυξης – εργαλείο διαφάνειας.
Έννοιες γνωστές και αναμφισβήτητες. Τι χρειάζεται γι' αυτό; Χρειάζονται γρήγορα δίκτυα μέχρι το τελευταίο σπίτι, όπου και αν είναι αυτό. Καμία υπηρεσία δεν θα αγκαλιστεί από την κοινωνία αν ο χρόνος χρήσης της δεν είναι ταχύτατος. Με όλα τα θέματα ασφάλειας, φιλικότητας, διαθεσιμότητας κλπ, λυμένα, ευτυχείς χρήστες θα παραμείνουν όσοι ζουν στο κέντρο των πόλεων. Οι επιστήμονες πληροφορικής καταθέτουν την πρόταση.
Θέμα 4ο: Έργα Πληροφορικής – ΕΣΠΑ
Το θέμα σχετίζεται με το προηγούμενο μια που 2,1 ΔΙΣ € θα διοχετευτούν στην αγορά της πληροφορικής και θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης με ευρύτερη επίδραση στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Το ισχύον νομικό πλαίσιο των έργων λένε ότι είναι προβληματικό στους χρόνους που προβλέπει μέχρι την ΕΝΑΡΞΗ ενός έργου και άρα μια λύση να το ξεπεράσουμε είναι οι απ' ευθείας ανάθεση. Αν υ υπόθεση είναι πραγματική και η γενική εντύπωση είναι ότι είναι, τότε η προτεινόμενη λύση αντιβαίνει ευθέως τις αρχές διαφάνειας.
Η ΕΠΥ έχει κάποιες προτάσεις για το θέμα, και είναι πρόθυμη να τις θέσει για συζήτηση αν της ζητηθεί.
Όπως έχει προτάσεις και για την επιμόρφωση των καθηγητών βθμιας πάντα στο σκέλος της Πληροφορικής. Η συζήτηση των ημερών για τα θέματα του ΑΕΠΠ, φέρνει στην πρώτη γραμμή της προσπάθειες της ΕΠΥ για το θέμα. Ήδη έχει γίνει μια ημερίδα στο τέλος Ιανουαρίου φέτος και ένα σεμινάριο τον Μάρτιο, ενώ προγραμματίζονται και άλλες ημερίδες και νέα σεμινάρια.
Θέμα 5ο: Ανθρώπινο δυναμικό.
Στην προηγούμενη ημερίδα λέχτηκε ότι στο Δημόσιο υπηρετούν 9.000 Πληροφορικοί. Πρόταση της ΕΠΥ είναι η άμεση αξιοποίηση τους όπου δεν γίνεται. Τις λεπτομέρειες αξιοποίησης τους θα τις περιγράψουμε πιστεύω εύκολα, αν υπάρξει η απόφαση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τα οφέλη που θα υπάρξουν. Το όποιο κόστος της πρότασης θα υπερκαλυφθεί από το όφελος που θα προκύψει.
Κλείνω λέγοντας ότι η ΕΠΥ με 33 χρόνια παρουσίας στα θέματα πληροφορικής είναι εδώ για να συμβάλει με τις όποιες δυνάμεις της στην προσπάθεια.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας και την προσοχή σας.
Νέα της ΕΠΥ - Οι θέσεις της ΕΠΥ
 
Επιλογές

 Εκτύπωση της σελίδας Εκτύπωση της σελίδας

 
Συσχετιζόμενες ενότητες

Νέα της ΕΠΥ - Οι θέσεις της ΕΠΥ


© ΕΠΥ - Σπύρου Τρικούπη 20, 10683 Αθήνα
Τηλ: 215 5051398 E-mail: epy (at) epy (dot) gr

Υλοποίηση και φιλοξενία AD HOC Ε.Π.Ε. Στατιστικά WebStats.gr
PHP-Nuke © 2005 Francisco Burzi. Licence GPL.